Coloplast – en defensiv aktie?

Traditionelt siger man at aktier i medicinal- og medicoselskaber, er defensive og fornuftige investeringer i perioder med økonomisk lavkonjunktur (eller udsigt til lavkonjunktur). Derfor kigger vi her nærmere på medico-aktien Coloplast.

Siden 10.10.2007 er Coloplast-aktien faldet ca. 23%, og vi skal således ca. 2 år tilbage for at finde et tilsvarende lavt kursniveau for dette selskabet. Men hvorfor er aktien faldet så meget? Faldet koncentrerer sig til sidste kvartal af 2007 samt starten af 2008. Altså en periode hvor aktiemarkedet generelt er faldet. Det generelle aktiemarked er dog primært faldet p.g.a. kreditkrisen og frygt for lavkonjunktur i verdensøkonomien. Da Coloplasts topchef netop har udtalt at Coloplast er ganske upåvirket af kreditkrisen og af en eventuel lavkonjunktur, kan det undre, at denne aktie har fulgt det samlede aktiemarked ned.

En del af forklaringen kan findes i stigningen i olieprisen (som hæver selskabets omkostninger), og det engelske punds fald (gør selskabets indtjening mindre værd i danske kroner). Derudover har medicovirksomheden fornylig mistet sin plads i C20-indekset. Spørgsmålet er så om disse forhold, kan forsvare faldet i Coloplasts aktiekurs?

Aktieanalytikernes holdning til Coloplast er lidt blandet. Her er de seneste anbefalinger:

  1. Finanshuset Lehman Brothers anbefaler “undervægt” med et kursmål på 440 kr. pr. aktie. Anbefalingen begrundes med, at selskabets indtjening er presset af sundhedslovgivningen på flere markeder sammen med prispres og lavere vækst på selskabets modne markeder.
  2. Jyske Bank anebfaler “køb”, da man tror på at selskabet vi opnå øget rentabilitet.
  3. Investeringsbanken Cheuvreux har et kursmål på 530 kr. pr. Coloplast-aktie.